PODIUMART & SUPRAREALISM & ICONOGRAPHY
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Ultimele subiecte
» O noua tabara de pictura in Maramures
PETER JECZA EmptyLun Mai 14, 2012 4:11 pm Scris de arbex

» Tabara de initiere in pictura hobby art in Maramures
PETER JECZA EmptyMier Apr 20, 2011 10:58 am Scris de arbex

» PETER JECZA
PETER JECZA EmptyLun Mai 17, 2010 8:36 am Scris de Admin

» HOTARÂRE nr. 518 din 7 aprilie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind exportul definitiv sau temporar al bunurilor culturale mobile
PETER JECZA EmptyLun Mai 17, 2010 8:19 am Scris de Admin

» Enciclopediei Artistilor Romani Contemporani- anunt pentru artistii profesionisti
PETER JECZA EmptyLun Mai 17, 2010 8:13 am Scris de Admin

» Tabara de pictura Hobby Art
PETER JECZA EmptyMar Mai 11, 2010 4:39 pm Scris de arbex

» Raport despre rezidenta la ICR Venetia - iunie/noiembrie 2009
PETER JECZA EmptySam Apr 03, 2010 10:55 am Scris de Admin

» TWILIGHT VISIONS: SURREALISM, PHOTOGRAPHY, AND PARIS
PETER JECZA EmptyVin Mar 05, 2010 3:59 pm Scris de Admin

» JOSEPH BEUYS: “We Are the Revolution”
PETER JECZA EmptyVin Mar 05, 2010 3:56 pm Scris de Admin

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Galerie


PETER JECZA Empty
Cine este conectat?
În total sunt 2 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 2 Vizitatori

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]


Recordul de utilizatori conectați a fost de 18, Joi Iul 22, 2021 2:02 am
Sondaj

PETER JECZA

In jos

PETER JECZA Empty PETER JECZA

Mesaj  Admin Lun Mai 17, 2010 8:36 am

Peter JECZA a fost sculptor, profesor de sculptură la Facultatea de Arte a Universităţii de Vest din Timişoara, România.

PETER JECZA Statue10 WEB SITE PETER JECZA

Născut în 1939. Opera sa cuprinde peste 700 de lucrări în material definitiv, în special bronz. Expune în galerii din Europa (peste 40 de expoziţii personale, multiple participări de grup şi internaţionale). Autorul mai multor lucrări de artă monumentală în România şi Germania.Prezent în colecţii private şi muzee din România şi străinătate. Distins cu premii şi medalii naţionale şi internaţionale.

Acest site cuprinde informaţii despre viaţa şi activitatea sculptorului. Datele pe care le oferă se referă la : biografia artistului (studii, activitate academică, evenimente, premii şi distincţii), operă (teme, materiale, dimensiuni,perioade, index), expoziţii (personale, de grup, naţionale, internaţionale), colecţii (publice, private), opinii (reflecţii personale despre artă, judecăţi critice, impresii ale unor personalităţi despre operă).

24 martie 2009
Anunţăm cu profundă mâhnire stingerea din viaţă, dupa grele încercări, a sculptorului Peter JECZA.
Prin arta sa a sporit frumuseţea, echilibrul şi seninul lumii.
Dumnezeu să-l călăuzească în loc cu lumină !

==================================================================

Peter Jecza, despre copilărie, artă şi meseria de profesor

Cele câteva mere din bronz se reflectă în pianul negru din colţul camerei. Un Vassarely colorează atmosfera si încântă privirea vizitatorului. Apoi, sculptura în formă de aripi. Aripi de bronz, care te fac să ridici privirea, spre fereastra înrămată de o multitudine de forme. Si totusi, printre umbrele reci din bronz, regăsim o atmosferă caldă in casa sculptorului Peter Jecza. Poate pentru că acestea răspund iubitorului de artă, “cu căldură”, aşa cum obişnuieşte să spună artistul. “Lucrările mele te cheamă să le atingi”, spune Peter Jecza, aşezat comod pe un scaun cu tapiţărie din catifea verde, despre cele peste 1500 de sculpturi, pe care le-a realizat. Şi astăzi mai zambeşte, cand îşi aduce aminte de întamplările din viaţa lui care l-au determinat să aleagă sculptura.

De fapt, totul a fost o succesiune de întamplări: Peter Jecza, cel care in 1963 a terminat primul Facultatea de Arte din Cluj-Napoca şi care pană în prezent a expus în toate colţurile lumii, a fost în copilărie, un “copil de mingi” (cum îşi spune el însuşi râzând), care ar fi trebuit să devină jucător de tenis profesionist. În micul orăşel Sfântu Gheorghe, jud. Covasna locul natal al sculptorului, Jecza a copilărit langă un teren de tenis, unde obişnuia să joace cu prietenii săi. Într-o zi un profesor de sport de la Liceul de Artă din Targu Mureş l-a descoperit pe tânăr şi a insistat ca acesta să urmeze liceul la Targu Mureş, pentru a se putea antrena acolo. Decizia de a pleca a fost supusă la vot de către familia Jecza. “La început nu au vrut să mă lase, din cauza mătuşii mele, care zicea că artiştii duc o viaţă depravată. Norocul meu a fost, că părinţii au cerut sfatul unui preot catolic, care i-a convins că nu e chiar aşa. De atunci am mare respect faţă de preoţii catolici”, spune Jecza zâmbind şi sprijinindu-se uşor de “Aripi”.


“Muzica simfonică o poţi vedea prin forme”

Deşi tânărul Peter Jecza a ajuns chiar al şaselea pe ţară la concursul de juniori la tenis, liceanul a început să petreacă tot mai mult timp în atelierul de sculptură. Chiar şi azi îşi mai aminteşte de primul sfat pe care l-a primit în această meserie – acela că un sculptor nu trebuie niciodată să se ancoreze în motive şi teme generale, chiar dacă acestea stau la baza oricărei sculpturi. “Un profesor ne-a dus într-o zi în faţa unei sculpturi imense din lemn, care reprezenta o femeie. A început să dea cu dalta în ea şi ne-a spus: ´De fapt, dau jos realismul socialist´”.

Treptat pasiunea pentru artă şi formele ce luau naştere în mâinile sale au înlocuit racheta de tenis. “Tenisul nu m-ar fi satisfăcut. Simţeam încă de atunci, atracţie pentru arhitectură, muzică. Asta pentru că profesorii ne duceau la diferite concerte, la care, sigur că la început dormeam. Dar, vrei nu vrei, muzica intră în tine”, declară artistul, care aproape întotdeauna lucrează cu muzică clasică în fundal, de multe ori Brahms – care se numără printre preferaţii săi.

Sculptorul recunoaşte că unele lucrări le-a realizat, inspirându-se din muzică. “Muzica simfonică o poţi vedea prin forme, poţi face o sculptură din ea. Chiar şi Kandinsky are anumite tablouri botezate după diferite simfonii. Dar şi invers: Remus Georgescu, de exemplu, s-a inspirat din sculpturile mele. Mi-a dat foi mari de partituri, pe care i-am desenat anumite lucrări”, declară artistul, care petrecea uneori peste 14 ore în atelierul său.



Un artist acuzat de prea mult optimism

Pentru prima sa expoziţie, din 1972 la Wuppertal, Peter Jecza şi-a vândut toate economiile strânse de fapt pentru o maşină, ca să cumpere bronz – material greu de găsit la acea vreme. Deşi succesul în sculptură a apărut relativ repede, Peter Jecza nu a avut niciodată curajul să renunţe la meseria de profesor la Facultatea de Artă din Timişoara şi să devină liber profesionist: “Ca liber profesionist, de fapt nu eşti mai liber, ci devii mai mult un sclav al propriei tale arte”. În plus, alături de studenţi, Peter Jecza regăseşte o a doua familie, unde se identifică cu plăcere în rolul de „al doilea tată”. Iar studenţii aplică cu multă încredere definiţia pe care Jecza o dă artei: „O sculptură nu trebuie să fie morcov sau pătrunjel, ci trebuie să fie o salată de legume”.

Pentrul anul acesta în care va schimba prefixul şi va împlini 70 de ani, sculptorul în zodia Balanţei plănuieşte pentru ziua lui o expoziţie cu 70 de lucrări – lucrări care vor emana optimism şi vitalitate, caracteristicile principale ale sculpturilor sale. Optimism întâmpinat însă cu suspiciune de unii critici de artă. Faptul că a fost uneori criticat de „prea mult optimism”, îl face pe Peter Jecza să constate ironic: „Grotescul a fost un timp foarte la modă, dar e mult mai uşor să faci o lucrare grotească decât una frumoasă. Arta este prin natura ei frumoasă, de ce să o fac urâtă?”. Iar despre clişeul privind lipsa inspiraţiei, care „chinuie” fiecare artist la un moment dat: „Nu am avut astfel de perioade. Pofta vine mâncând, chiar dacă nu am poftă, încep să mănanc”, încheie artistul.

Ana Saliste

Fotograf: Zoltán Pázmány

articol preluat de pe http://sandquill.wordpress.com

WEB SITE PETER JECZA

Admin
Admin

Mesaje : 83
Data de înscriere : 21/11/2008
Varsta : 52
Localizare : Timisoara- Romania

https://podiumart.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum